Alliansens nya hemsida har varit väldigt omskriven de senaste dagarna. Framför allt loggan har orsakat en del upprörda känslor. Ärligt talat måste det här vara ett rent skolexempel i misslyckad visuell kommunikation.

Som svensklärare har jag så klart väldigt svårt för avstavningen. Allia/nsen… Nsen? Hur är det tänkt att man ska läsa den stavelsen? Visst, vanliga skrivregler gäller inte för logotyper, men hänsyn bör väl ändå tas till hur läsbart det är? När man läser Alliansens nya logga tyst för sig själv så hakar det liksom upp sig; ‘Allia-n-s-en’. Det går inte att börja en stavelse med två tonlösa fonem i svenska. Vissa fonem går helt enkelt inte att uttala i följd. (Den som har den rätta förklaringen kan väl lämna en kommentar?)

Resten av den nya hemsidan är inte mycket bättre. De har valt att använda typsnittet Courier New i fet stil för rubrikerna. Texten är vit mot orange bakgrund. Det kanske är fråga om personlig smak, men det ger inget bra intryck enligt mig. Kombinationen av färgvalet och den feta texten gör att bokstäverna flyter in i varandra. Dessutom är Courier ett typsnitt som kräver sitt rätta sammanhang. Det är malplacerat ungefär på samma sätt som Comic Sans är i Ginzas skyltfönster i mitt senaste inlägg.

Så, nu har man varit del av ett ”bloggdrev” också. Men till mitt försvar så har det rätt mycket med ämnet att göra.

Annonser